Sizde yaptırdıysanız vakit kaybetmeyinn

İNCELEME YAPILDI
Araştırmacılar, 2020 yılında Kovid-19’a yakalanan hastaların kayıtlarını, aynı dönemde hastalığa yakalanmayan 222 binden fazla kişiyle karşılaştırdı. Bu inceleme, hastalığın kalp sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini ortaya koymayı amaçladı.

KALP KRİZİNİ ARTTIRIYOR
2020 yılında Kovid-19’a yakalanan 11 binden fazla kişi tespit edildi. Bu kişilerin sonraki üç yıl boyunca hastalığa yakalanmayanlara kıyasla kalp krizi, felç ve ölüm riskinin iki kat daha fazla olduğu belirlendi.

ÜÇ KAT DAHA FAZLA
Araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise, Kovid-19’a yakalanan yaklaşık 3 bin hastanın hastaneye yatırılmasıydı. Hastaneye yatırılan bu kişilerin kalp krizi, felç ve ölüm riskinin, hastalığa yakalanmayanlara kıyasla üç kat daha fazla olduğu kaydedildi.

ZAMAN İÇİNDE AZALMADI
Kovid-19 geçiren hastaların, hastaneye yatırılmalarına rağmen kalp krizi, felç ve ölüm riskinin zaman içinde azalmadığı vurgulandı. Araştırmacılar, hastalığın kardiyovasküler sistem üzerindeki uzun süreli etkilerinin nedenleri hakkında henüz kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.

150’den fazla ülkede yaygın bir şekilde kullanılan aşının üreticisi yıllar sonra şok edici bir itirafta bulundu. AstraZeneca, aşının nadir bir yan etkisi olabileceğini dile getirdi.

AstraZeneca ilaç firması, ‘Covishield’ adlı COVID aşısının nadir görülen yan etkiler arasında kan pıhtılaşması ve düşük trombosit sayısına yol açabileceğini ilk kez kabul etti.

Covishield adlı aşı, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin İngiltere’deki iş birliği sonucunda geliştirildi ve Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretildi. Aşı, dünya genelinde 150’den fazla ülke arasında İngiltere ve Hindistan da dahil olmak üzere geniş bir şekilde kullanıldı.

Pandemi sürecinde yapılan bazı çalışmalar, aşının COVID-19’a karşı %60 ila %80 arasında etkili olduğunu gösterirken, bazı kişilerde ölümcül olabilen kan pıhtılaşması sorununa neden olabileceğini gösteren raporlar da ortaya çıktı.

Bir mahkemede İngiltere’de açılan davada, aşının ölümlere ve ciddi zararlara neden olduğu iddia ediliyor. Yaklaşık 50 mağdur, 100 milyon sterline kadar tazminat talep ediyor. Şikayet edenlerden biri, aşının kalıcı beyin hasarına yol açtığını iddia ediyor.

Yıllar sonra yapılan açıklamada, AstraZeneca bu iddiaları reddederken, mahkemeye sunduğu belgede, aşının çok ender durumlarda Trombositopeni Sendromu ve Tromboza yol açabileceğini kabul etti.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
BU RESMİ SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ